Іван-чай своїми руками фото

Іван-чай своїми руками

Самостійна заготівля іван-чаю не така складна, як може здатися на перший погляд. Єдине «але» - буде потрібен час, так як «правильний» напій з іван-чаю вимагає певної підготовки - ферментації.

Збирають іван-чай влітку, під час цвітіння, ця пора найчастіше доводиться на кінець червня - середину липня в залежності від погоди.

Після збору листям потрібно дати час трохи відпочити і опиратиметься, для цього слід розкласти листя на тканини або газеті рівним шаром товщиною до 10 см. За часом це займе близько 12-24 годин. Тепер саме час переходити, безпосередньо, до ферментації. Для цього необхідно порушити цілісність листя (зламати його). Одним з варіантів буде вручну скачувати в долонях кілька листочків, але можна спростити собі це завдання використовуючи м'ясорубку. Після даної підготовки весь іван-чай необхідно покласти в велике блюдо під гніт, тобто накрити кришкою і придавити чимось важким. Можна використовувати наповнену трьох літрову банку або каструлю. Звертаємо увагу, що в приміщенні, в якому буде ферментіроваться ваш іван-чай має бути тепло, якщо ж в цей час літо не балує нас гарною погодою, блюдо треба укрити чимось теплим, наприклад, пледом.

Процес ферментації займає близько 36-48 годин, до появи солодкуватого квітково-фруктового аромату. По суті ферментація - це, свого роду, процес бродіння. При скручуванні листя, тобто, порушення структури, починає виділятися сік і в підсумку листочки бродять у власному соку. Саме цей процес дає майбутньому напою такий незвичайний квітковий аромат!

Залишилося зовсім небагато - висушити ферментований чай. Нагадую, що трави не можна сушити на сонці, найкращим місцем будетам, де добре продувається тінь.

Зберігати іван-чай бажано в бавовняних мішечках в сухому місці, так він збереже свою свіжість і аромат літа довгий час. Приємного вам чаювання!