Навіщо потрібно промивати чай і наскільки важливо це робити фото

Навіщо потрібно промивати чай і наскільки важливо це робити

Багато любителів чаю цікавляться: чи треба зливати першу заварку чаю? У китайській традиції – так. Навіть назва цього процесу є – сі ча, що перекладається як «промивання чаю». Вважається, що злив першої заварки потрібен, щоб видалити домішки із сировини та підготувати її до подальшого розкриття смаку. Розберемося у цьому докладніше.

Гігієна насамперед

Перед тим, як стати готовою сировиною для заварювання, чайні листи піддаються складній та багатоступінчатій обробці. Їх піддають в'ялінню на сонці, мнуть і перебирають руками, сушать на вуглях. І добре, якщо після підготовки чай одразу розфасовується в упаковку. Але ж у багатьох виробників він якийсь час зберігається насипом. У процесі виконання всіх маніпуляцій на поверхню чаїнок може потрапляти пил, дрібні частинки золи та ґрунту.
Більше того, виробник може використовувати добрива для швидшого зростання чаю, але це в кращому разі, а в найгіршому – навіть пестициди. Тому, враховуючи сказане вище, промивання чаю все-таки потрібне.

Яка користь від промивання чаю

Процес промивання не тільки очистить чай, але й прискорить розкриття його смаку. Особливо така підготовча процедура корисна для китайського пресованого чаю, який не відразу розкривається. У ході першої заварки (а іноді навіть декількох наступних) листя просочується водою і поступово віддає свій смак та аромат.

Що буде, якщо випити першу заварку

Якщо випити непромитий чай, нічого страшного не станеться. Принаймні не було випадків, коли описувалася шкода від вживання першої заварки. Промивання чаю – це більше профілактично-гігієнічний захід. Звичайно, якщо ви сумніваєтеся як чай – його слід промити. Та у любителів китайського чаю злив першої заварки з часом стає звичкою.

Як промивати чай

Найважливіше правило правильного промивання чаю – швидкість. Пояснюється це тим, що через 3 секунди після заливання гарячою водою з сировини починають виділятися речовини, які надають настою смак та приносять користь організму.
Чайне листя заливається гарячою водою так, щоб остання ледь покривала сировину. Потім рідина миттєво зливається – ніякого настоювання. Завдяки невеликому об'єму води, промивання чаю проходить швидко. Якщо ж у чайник для заварки налити великий обсяг рідини, то поки вона зіллється (особливо якщо носик тонкий), сировина встигне заваритися, чого допускати не можна.
Промивати чи не промивати чай – вирішувати лише вам. Ми свій улюблений цейлонський чай настоюємо та п'ємо, не зливаючи першої заварки.