Чи враховувати чай та каву в обсяг випитої води за день фото

Чи враховувати чай та каву в обсяг випитої води за день

Пити воду протягом дня для підтримки водно-сольового балансу дуже важливо. Добре, якщо у людини вже виробилася ця корисна звичка. Для забудькуватих придумані спеціальні додатки на смартфон, які кілька разів на день будуть нагадувати, що потрібно випити води. Але багато хто все-таки віддають перевагу каві або чаю. Чи вважаються ці напої рідиною нарівні з водою? Або вони, навпаки, прискорюють виведення вологи з організму? Спробуємо розібратися.

Яка денна норма рідини і що пити

Прийнято вважати, що за добу людині потрібно випивати мінімум 30 мл рідини на 1 кг ваги. В середньому це 1,5-3 літра. При фізичних навантаженнях та в спеку обсяг слід збільшувати – випивати на 2-3 склянки більше. Вживати рідину важливо. А ось яку саме?

Швидше за все ви чули, що каву рекомендовано запивати водою. Чому? Вважається, що кофеїн, який міститься в напої, викликає сечогінний ефект в організмі людини і, отже, зневоднює його. Виходить, щоб заповнити норму рідини, після чашки кави або міцного чаю, необхідно випивати аналогічний обсяг чистої води.

Чи дійсно воно так? Відразу відзначимо, що повноцінних досліджень щодо сечогінних властивостей чаю та кави не проводилося. Було зроблено кілька короткочасних експериментів, їх результати публікувалися в наукових та популярних виданнях. Всі дослідження стосуються тільки впливу кофеїну й теїну, реакція організму на інші хімічні сполуки, що містяться в каві та чаї, до уваги не бралися. Але навіть цієї інформації достатньо, щоб розвіяти міф.

Які експерименти щодо впливу кофеїну на організм людини проводились

Вперше експеримент щодо діуретичного впливу напоїв, що містять кофеїн, проводився в 1928 році. Участь в ньому брали троє чоловіків. Вони чергували вживання чаю, кави, чистої води та води з додаванням кофеїну. В результаті з'ясувалося, що алкалоїд викликає сечогінний ефект, але він короткочасний і проявляється тільки тоді, коли людина тривалий час (два місяці і більше) до цього не п'є кофеїновмісних напоїв.

 У 2005 році проводився схожий експеримент. У ньому брало участь 59 здорових людей, і тривав він 11 днів. В результаті, вчені прийшли до аналогічного висновку: кофеїн викликає сечогінний ефект тільки в організмі людини, яка не звикла до цього алкалоїду. Протягом 4-5 днів відбувається адаптація, і прискорення виведення рідини після вживання кофеїновмісних напоїв не спостерігається.

В ході інших експериментів також було встановлено, що тільки в тому випадку, коли людина тривалий час не вживає каву й чай, вони здатні викликати м'який сечогінний ефект. У людей, які п'ють такі напої щодня, він не спостерігається.

Засвоюється кава і чай організмом як рідина

В результаті дослідження в 2014 році було встановлено, що напої з низьким вмістом кофеїну, як і вода, зволожують організм. В експерименті брали участь чоловіки, які випивали 800 мл кави на добу. Виходить, що в здоровому організмі кофеїновмісні напої засвоюються аналогічно воді.

Отже, ми з'ясували, що кава та чай здатні вгамувати спрагу й заповнити дефіцит вологи в організмі, тому вони враховуються в загальну кількість випитої за день рідини. Але повноцінною заміною води їх вважати не можна через багатий хімічний склад. Як відомо, вплив деяких присутніх в них речовин, досить виражений (теїн, кофеїн), що обмежує вживання цих напоїв.