Найдорожчі чаї світу: топ-10 елітних сортів  фото

Найдорожчі чаї світу: топ-10 елітних сортів

Чай – це один з найпопулярніших напоїв на планеті. Тому немає нічого дивного в тому, що він представлений великою різноманітністю сортів. Найдорожчий чай коштує кілька сотень тисяч доларів за 1 кг. Ціна елітних напоїв визначається рідкістю, смаком та історією їх появи, легендами.

Найдорожчим чаєм вважається китайський сорт улуна «Так Хун Пао» ( «Великий червоний халат»). Для цього напою характерна насичена ферментація, за рахунок чого настій отримує незрівнянні смакові якості та аромат. Вартість такого чаю становить 680000 доларів за 1 кг. Дорожнеча сировини визначена його унікальністю й рідкістю. Протягом 350 років збирається даний сорт чаю виключно з 6 кущів, що ростуть поблизу монастиря Тянь Синь. Останній урожай, отриманий понад 10 років тому, помістили до музею в Ханчжоу. На даний момент кущі ніхто не чіпає, – діє заборона. Однак спробувати даний сорт чаю можна, тільки це буде сировини, зібрана з розмножених відростками кущів, а не з 6 легендарних.

На другому місці за своєю дорожнечею тайванський «Тайши Улун» («Чорний дракон»). Коштує такий чай 250000 доларів за 1 кг. Отримують сировину з кущів, в момент появи на них перших одного-двох листочків із бруньки. Для сорту властива свіжість зеленого чаю, незначна гіркота і легкий квітковий аромат.

Третій за вартістю сорт – «Ан-Сі». За 1 кг такого чаю доведеться заплатити 160000 доларів. Це високогірний китайський сорт. В одному 1 кг сировини кількісний вміст бруньок – 25000. Такий чай покращує настрій та дарує омолоджуючий ефект.

На четвертому місці чай «Дарджилінг» з Індії. Він виробляється в Гімалаях. Завдяки унікальному складу грунту, чистому повітрю, та зниженому атмосферному тиску, вартість може досягати до 18000 доларів за 1 кг. Також попит і дорожнечу сировини підвищує легенда про те, що ці ліки від 100 хвороб.

«Панда Данг» – п'ятий у списку дорогих чаїв.

«Панда Данг» ( «Фекалії Панди») – п'ятий у списку дорогих чаїв. Назва напою викликає неоднозначну реакцію, але не знижує попит на сировину. Вартість такого чаю – 17000 доларів за 1 кг. Продукт виготовляється з чайного листя, а не з фекалій. Єдиний момент – кущі удобрюються продуктами життєдіяльності панд, за рахунок чого напій отримує свої дивовижні смакові властивості.

Шосте місце за вартістю займає чай «Цзюнь Шань» ( «Срібні голки»). Чай збирають на острові Цзюньшань, що знаходиться в озері Дунтинху, в китайській провінції Хунань. Це дуже рідкісна сировина, виробництво якої зберігається в таємниці. А вартість становить до 8000 доларів за 1 кг. Близько століття тому вивіз чаю вважався незаконним, і за таке порушення присуджувалася смертна кара.

Японський чай «Сенча» сьомий за дорожнечею. Ціна напою – 6200 доларів за 1 кг. Особливість чаю в тому, що листя після збору не висушують, а пропарюють і після скручуються в форму тонких ниток, подібних за своїм виглядом лапам комах.

Восьме та дев'яте місце за дорожнечею зайняли чаї Лао Ча Тоу і Ті Гуань Інь з Китаю. Ціна на 1 кг такої сировини становить 3000 доларів. Лао Ча Тоу представлений у вигляді грудочок з прибрунькових кірочок, що з'являються при дозріванні пуеру. Те Гуань Інь – дорогий чорний чай, змішаний з зеленим, якому притаманні жироспалюючі властивості.

Десяте місце займає пуер вартістю до 1000 доларів за 1 кг. Це чай тривалої ферментації, що розкриває свій смак кілька разів при повторному заварюванні. За технологією виробництва сировину штучно зістарюють під впливом спеціального виду цвілевих грибів, які надають темний колір сушеним листочками та червонуватий відтінок настою.