З якого віку можна пити чай дітям  фото

З якого віку можна пити чай дітям

Ромашковий, фенхелевий, м'ятний чай дітям педіатри призначають з перших тижнів життя. А як щодо рослини камелія китайська (Camellia sinensis)? З якого віку дітям можна пити чорний та зелений чай? Вирішили розібратися з цими питаннями в наступній статті.

Коли починати давати дитині чорний чай

Настій з чорного чаю – один з найпопулярніших напоїв у нашій країні. Його із задоволенням п'ють і дорослі, і діти. Але в останні роки педіатри стали рекомендувати не поспішати з введенням напою в раціон дитини, як мінімум до 2-3 років.
Основна причина – наявність в настої кофеїну. Речовина діє збуджуюче та прискорює серцевий ритм. Крім того, в складі напою є й інші, неоднозначні для здоров'я дитини компоненти:

- Танін – перешкоджає процесу засвоєння заліза і гальмує вироблення вітаміну D.
- Пурин – збільшує концентрацію сечової кислоти в сечі, чим підвищує навантаження на нирки.
- Оксалати – прискорюють розвиток карієсу.

Але в чорному чаю вміст перерахованих вище речовин значно нижчий, ніж в зеленому, тому педіатри дозволяють починати пробувати напій вже з 2-3 років. Адже не можна виключати значну користь від настою:

- зміцнення імунітету;
- поліпшення травлення;
- протимікробну й антибактеріальну дію;
- прискорення процесу обміну речовин і ін.

Оскільки у напою є і переваги, і недоліки, то важливо стежити за дозуванням. Наприклад, дворічним малюкам дозволено пити не більше 50 мл чаю 3-4 рази на тиждень, а з трьох років об’єм може бути збільшений до 100 мл з інтервалом через день. Вже з шести років дитина може випивати склянку чаю щодня. Але варто відзначити, що в будь-якому випадку настій повинен бути слабким і світлого кольору.

З якого віку можна пити зелений чай

Додавати дітям до раціону зелений чай лікарі рекомендують не раніше 10 років. Пов'язано це зі згаданими раніше причинами, в першу чергу, з присутністю кофеїну. Крім того, потрібно вибирати листові сорти без добавок і ароматизаторів, а заварювати настій не більше 3 хвилин. Ще одне важливе правило – не давати зелений чай дитині на ніч. Кращий час для вживання – перша половина дня.

Які трав'яні чаї можна дітям

З трав'яними настоями також потрібно бути обережними: деякі можуть викликати сильну алергічну реакцію. Хоч такий чай і здається нешкідливим, починати давати його дитині краще після консультації з педіатром.
І пам'ятайте про те, що будь-які напої для дитини, як і страви, повинні бути не гарячими, а теплими, щоб не спровокувати опік.