Масала-чай - зігріваючий напій для душі фото

Масала-чай - зігріваючий напій для душі

Ми звикли до чорного чаю, з задоволенням відкрили для себе зелений, насолоджуємося чудовими купажами листя чаю з фруктами, травами, квітами, але чомусь нічого не знаємо про вишуканий пряний напій масала, який придумали в Індії сотні років тому. Він являє собою ароматний коктейль з крупнолистового чорного чаю, молока та спецій. Смак у напою виходить досить пікантним, який не кожному вдається зрозуміти з першого разу. Але, скуштувавши незвичайне поєднання один раз, ви точно не залишитесь байдужими.

 

Рецепт приготування масала-чаю

Готують індійський пряний чай по-різному. Одні вважають за краще заливати окропом чайне листя зі спеціями, а потім додавати молоко. Інші заварюють чай на молоці, в якому попередньо вже витримувались на маленькому вогні прянощі. Варто зазначити, що другий варіант виходить досить калорійним і цілком здатний замінити ранковий або вечірній перекус.
Для приготування напою масала використовують крупнолистовий цейлонський чорний чай і теплі ароматні спеції. Традиційний його склад включає:

- імбир,

- корицю,

- кардамон,

- гвоздику.

Даний набір є основою, яку можна розбавляти іншими спеціями на свій смак, наприклад, додавати чорний і духмяний перець, шафран, мускатний горіх, насіння фенхелю. Вже в готовий напій вводять мед або цукор.

 

Корисні властивості масала-чаю

Чай-масала має велику популярність не тільки через свій неординарний смак. Даним напоєм нерідко заміняють ранкову каву, оскільки його тонізуючий ефект не менш сильний. Крім того, унікальне поєднання чаю, молока і натуральних спецій благотворно впливає на весь організм:

- активізує імунні клітини;

- покращує процес травлення;

- прискорює виведення токсинів;

- зміцнює серцево-судинну систему;

- підвищує захисні властивості при застудних захворюваннях.

Пов'язано це з тим, що і чорний чай, і молоко, і суміш прянощів багаті життєво необхідними людині антиоксидантами, вітамінами, мікроелементами, білками і амінокислотами.

 

І ще пару слів про чай зі спеціями

Масала-чай, подібно глінтвейну, «гріє» зсередини. Вже після пари ковтків молочно-пряного напою відчувається, як по всьому тілу розходиться тепло, і настає приплив бадьорості й життєвої енергії. Цьому сприяє сам гарячий чай і суміш спецій в ньому, які підвищують приплив крові до клітин.

Тонізуючий напій масала можна готувати самостійно, підбираючи інгредієнти і їх співвідношення на свій смак, а можна купити вже готовий цейлонський чорний чай зі спеціями від ТМ «Мохан», в якому компоненти ідеально збалансовані для отримання вишуканого цілющого напою.