Скільки часу зберігати заварений чай фото

Скільки часу зберігати заварений чай

Свіжозаварений чай має яскравий ароматичний букет, легкий терпкий смак і приносить організму користь: в складі чайного листа великий запас мікро- і макроелементів, вітаміни, антиоксиданти. Однак на цілющий вплив настою впливає спосіб його приготування і тривалість вживання. Вважається, що через 2 години після заварювання чай втрачає практично всі свої корисні властивості, а через 2 доби перетворюється на отруту. Чи так це? Давайте розберемося.

Скільки можна зберігати чай в заварнику

На Сході, звідки чай родом, його вважають панацеєю від багатьох хвороб, тому до приготування ставляться дуже відповідально, перетворивши чаювання на справжню церемонію. Враховано процес заварювання, якість посуду, подача, техніка і тривалість вживання настою. В інших країнах, і у нас в тому числі, процедура заварювання чаю значно спрощена, але зберігатися чай в заварнику повинен однаково – від 10 до 20 хвилин.
Охолонувший чай в Азії не п'ють, але поціновувачі цього напою в холодному вигляді можуть не турбуватися з приводу його «шкідливості» – до 2 годин настій зберігає свою користь. Далі вона втрачається, і з'являються сприятливі умови для розмноження грибків і бактерій. Через 2-3 дні чай абсолютно непридатний до вживання через появу цвілі і розвиток хвороботворної мікрофлори. Заварник важливо ретельно вимити, обдати окропом і висушити на сонці.

Як правильно заварювати

Щоб розкрити смак і аромат напою у повній мірі, треба правильно його приготувати:

- Вибирайте для заварювання керамічний, глиняний або скляний посуд – такі ємності добре утримують тепло і не змінюють смак напою.

- Заливайте заварку не окропом, а кип'яченою водою, охолодженою до 85-90°С, а для приготування зеленого чаю температура повинна бути ще нижчою – 70°С – так в настої збережеться максимум корисних компонентів.

- Не робіть чай занадто міцним – щоб розкрити смак зеленого чайного листа достатньо 30-60 секунд, чорного – 2-5 хвилин.