Чай при вагітності - який вибрати і чим небезпечний кофеїн для плоду фото

Чай при вагітності - який вибрати і чим небезпечний кофеїн для плоду

Чай – один із найпопулярніших напоїв у світі. Насправді він стоїть на першому місці відразу після води. Давно відомо, що його вживання позитивно впливає на здоров'я. Але чи стосується те саме до вагітних жінок? Чи можна вагітним жінкам пити чорний чай чи пити зелений чай та багато інших видів?

Жінки можуть вживати чай під час вагітності, хоча це має бути обмеженим. Надмірне вживання під час вагітності може негативно позначитися на здоров'ї матері та дитини.

 

Базові знання

Є причина, через яку чай є одним із найпопулярніших напоїв у світі. Листя рослини містить алкалоїди у вигляді кофеїну та поліфеноли у вигляді катехінів. Отже, його вживання позитивно впливає здоров'я. Біоактивні інгредієнти, що містяться в цьому напої, можуть запобігти або протидіяти багатьом захворюванням, таким як:

◉ захворювання суглобів,

◉ серцево-судинні захворювання,

◉ діабет,

◉ рак,

◉ ожиріння,

◉ інсульти.

 

Чай при вагітності

Найважливіший інгредієнт чаю, коли йдеться про вагітність, – це кофеїн. Як відомо, кофеїн міститься у більшості видів чаїв. Крім того, кофеїн можна знайти в багатьох інших напоях - кави, енергетиках, а також деяких ліках або продуктах харчування!

Оскільки кофеїн міститься в багатьох продуктах, вагітні жінки напевно споживають якусь його кількість щодня. Тому важливо знати, що метаболізм кофеїну починається у печінці. Кофеїн, включаючи його метаболіти, може легко проникати крізь плаценту. Через гормональні зміни в першому триместрі вагітності час, необхідний для розщеплення кофеїну, може збільшитися до трьох разів!

Рівновага концентрації кофеїну в крові матері та дитини не настає приблизно до 8-го тижня вагітності. Тоді через незрілість печінки плода виведення кофеїну буде значно затримано. Результатом буде несприятливий вплив на плід – може бути обмежений кровообіг через плаценту, а також транспорт поживних речовин, необхідних плоду, що може призвести до гіпоксії, і тоді виникає, наприклад, ризик невиношування вагітності.

 

Допустимі дози кофеїну для вагітних

Передбачається, що найвища допустима добова доза для вагітних становить близько 300 мг. Однак багато джерел повідомляють, що ця доза не повинна перевищувати 200 мг.

Тому важливо знати, скільки в цих чаях та настоях міститься кофеїн. Нижче наведено деякі приклади:

- Чорний чай: містить приблизно 30-50 мг кофеїну у стандартній чашці (близько 240 мл).

- Зелений чай: Зазвичай містить приблизно 15-30 мг кофеїну у стандартній чашці.

- Трав'яні чаї: здебільшого не містять кофеїну.

- Ройбуш: не містять кофеїну

 

 

Чорний, білий чи, можливо, зелений чай при вагітності - який вибрати?

Насправді є лише два види чаю, які вагітним можна пити без побоювання:

Ройбуш - вагітним жінкам можна вибирати чай ройбуш без протипоказань, адже в ньому немає кофеїну, а отже, він цілком безпечний для плоду. Крім того, цей настій містить багато антиоксидантів та мінералів, що позитивно впливають на організм.

Трав'яний чай, особливо м'ятний. Це знімає нудоту, яка часто пов'язана із вагітністю. Цей чай також надає заспокійливу дію та допомагає травленню. Цікаво, що серед багатьох трав'яних настоїв найбезпечнішим для вагітних вважається м'ятний.

 

Чи можна пити зелений чай?

Зелений чай при вагітності також допустимий у помірних кількостях. Однак слід знати, що деякі речовини, що містяться в ньому, можуть перешкоджати засвоєнню поживних речовин, наприклад, фолієва кислота, що дуже важливо, коли йдеться про розвиток нервової системи дитини. Крім того, можлива негативна дія антиоксидантів — їхня протизапальна дія може гальмувати вироблення простагландинів, які при вагітності перешкоджають, наприклад, передчасному закриттю артеріальної протоки.

 

Які чаї уникати

Що стосується того, яких видів слід уникати надміру, то це буде чорний чай або будь-який інший з високим вмістом кофеїну — наприклад, білий чай, тому що він хоч і ніжний, але ще й необроблений і тому містить багато кофеїну.

 

Вживання трав'яного чаю під час вагітності

Давно відомо, що фітотерапія охоче використовується в медицині і позитивно впливає на організм людини. Виявляється, вагітні жінки також можуть вживати настої деяких трав. Крім згаданої м'яти можна також виділити, наприклад:

◉ ромашка,

◉ імбир,

◉ фенхель,

◉ малина

Багато з цих настоїв особливо корисні при проблемах із травною системою, полегшують печію, захворювання, пов'язані з травною системою, та багато іншого.

Отже, вагітна жінка може пити трав'яний чай та безпечно для неї, якщо настої вживати у помірних кількостях. Що ж, у міру збільшення споживання трав'яного чаю збільшується ризик можливих побічних ефектів для матері та її дитини.

 

Підсумок

Вагітна жінка не повинна відмовляти собі у вживанні чаю, але з обережністю ставитись до певних видів та кількостей. Ну і не можна переборщувати з чаями, в яких міститься велика кількість кофеїну. Найкраще перейти на чай ройбуш або трав'яні чаї - адже вони зовсім не містять кофеїну, який може нашкодити малюку!