Як правильно зберігати чай та який у нього термін придатності фото

Як правильно зберігати чай та який у нього термін придатності

Як і у кожного продукту, у чаю також є свій термін придатності. Його тривалість залежить від умов зберігання й не тільки. Чай дуже чутливий до зовнішніх чинників. Давайте розберемося, як же правильно зберігати сировину, і який термін придатності чаю.

Правильне зберігання чаю

Кожен любитель чаю бажає насолоджуватися не тільки смачним, але й корисним напоєм. Але, щоб продукт зберігав свої властивості та аромат, його слід правильно зберігати.

Дуже часто людина купує кілька різних сортів чаю за один раз. І буває так, що один з обраних подобається найбільше і йому віддається перевага, а решта просто лежать в очікуванні свого часу. Чи довго їх можна зберігати? Все залежить від впливу зовнішніх факторів і від дати виробництва сировини. Продукт дуже чутливий до:

- запахів;

- вологості;

- температури;

- освітленості.

Відзначимо, що чай краще зберігати в герметичній непрозорій ємності. Вологість навколишнього середовища не повинна перевищувати 70%. Зберігати чай можна при кімнатній температурі, але ідеальним буде прохолодне місце. Чому саме так? Це обумовлено його здібностями реагувати на вплив навколишнього середовища.

Як впливають зовнішні чинники на якість чаю

Чай є абсорбуючим продуктом. Сировина швидко вбирає навколишні запахи, цим самим змінюючи свій аромат. Контакт з речовинами, які сильно пахнуть, псує продукт.

Для чайного листя характерна гігроскопічність. Воно надмірно реагує на зміну вологості та активно вбирає вологу. Це призводить до прискорення процесу окислення чаю, що стає причиною погіршення смакових якостей сировини. Через підвищену вологість також активізується життєдіяльність бактерій, з'являється цвіль, що призводить до псування сухого продукту.

Під впливом світла в чаї також починає прискорюватися процес окислення, що призводить до руйнування пігменту листа. Сировина змінює колір, при заварюванні настій виходить більш тьмяним. Крім того, аромат свіжозвареного напою також втрачає яскравість.

При високій температурі в чаї мікроорганізми починають розвиватися швидше. Через їх життєдіяльність також відбувається псування сировини. При більш низькій температурі активність бактерій та цвілі сповільнюється.

Який термін зберігання

Навіть якщо чай зберігати правильно, все одно у сировини є свій термін придатності. Наприклад, ваговий продукт втрачає свої властивості швидше, ніж герметично упакований. Зберігати таку сировину рекомендовано не більше 1 року. А ось термін придатності зеленого чаю, як і чорного, які розфасовані в герметичну тару - від 3 років. Відзначимо, що прострочена сировина здоров'ю не зашкодить, але й великої користі від неї не буде.