Де вирощують якісний чай фото

Де вирощують якісний чай

На сьогоднішній день завдяки передовим аграрним технологіям вирощувати чай можна в будь-якій точці планети. Але, незважаючи на цей факт, самим смачним і корисним, як і раніше залишається продукт, культивований у високогір'ї. Вважається, що саме тут природа створила ідеальні умови для вирощування чаю.

Та виявляється, що занадто велика прихильність природи теж не на користь продукції. Наприклад, якщо з кущів за сезон збирається кілька врожаїв, то їх якість відрізняється. Здавалося б дивно, але найдорожчий і найбільш ароматний продукт виходить, коли погодні умови при його культивації не є кращими: при повільному зростанні листа в ньому накопичується корисні речовини в більшій концентрації. З цього випливає, що з однієї й тієї ж плантації в різний період може бути зібрано значний обсяг чаю, якість якого вважається середнім, або невеликий урожай висококласного чаю.

В яких країнах культивується якісний чай

Де росте чай хорошої якості? Він культивується в Китаї, Цейлоні та Індії. Найбільш хорошим вважається продукт, вирощений і зібраний в південних високогір'ях Шрі-Ланки. Особливо цінується чай, отриманий з літнього врожаю. Навесні продукту збирають більше, але, як уже згадувалося раніше, він не такого хорошої якості, як той, який виріс в спекотливу пору. Розрізняють три види Цейлонського чаю:

- високогірний;

- середньовисотний;

- низькогірний.

Чайна плантація Цейлону, розташована найвище (від 1400 до 2400 м над рівнем моря), територіально знаходиться в районі Нувара-Елія, неподалік від Підуруталагали (найвища гора Шрі-Ланки). На ній збір листя здійснюється цілий рік. Найкращі врожаї отримують в період із січня по березень. Збір листя проводиться на світанку, що дозволяє максимально зберегти свіжість та аромат сировини.

Серед китайських чаїв цінуються ті, які зібрані навесні. Така продукція є найбільш дорогою. Втім цей критерій не поширюється на всі сорти китайського чаю, так як вони представлені у великій різноманітності.

В Індії добрим ґрунтом для вирощування плантацій вважаються круті схили гір. Як збирають чай? Цей процес здійснюється вручну і тільки жінками. У такій спосіб отримують цілі чайні листи високої якості.

У Кенії чай вирощується в високогірному районі поблизу міста Найробі та озера Вікторія. Настій, отриманий з такої сировини, має червоно-золотистий колір, добре виражений аромат і особливу міцність.

Значні обсяги чаю виробляються в Китаї, Індії, на острові Шрі-Ланка, Кенії та Індонезії. Продукт великими партіями ввозиться в Англію, Ірландію, Туреччину, країни СНД, Нову Зеландію, Марокко. Якщо взяти до уваги середньостатистичні дані, то один житель України на рік споживає 450 г чаю.