Чи має зелений чай сечогінний ефект та як взагалі впливає на організм фото

Чи має зелений чай сечогінний ефект та як взагалі впливає на організм

Зелений чай має багатий склад, тому не може не впливати на організм людини. Що буде при регулярному вживанні напою? Чи може спостерігатися сечогінний ефект? А як це відіб'ється, наприклад, на артеріальному тиску? Чи можливе безсоння? Детальніше про це читайте далі.

Чи підсилює чи зелений чай сечогінний ефект

Зелений чай сечогінний чи ні? Давайте розбиратися. Почнемо зі складу чаю. Він містить в собі катехіни, діуретин та теофілін, які сприяють м'якому прискоренню виведення рідини. При цьому нирки працюють без додаткового навантаження, і організм одночасно звільняється від вільних радикалів.

Також до складу зеленого чаю входить значна кількість калію. Цей мікроелемент підсилює сечогінний ефект. А ось натрію, який утримує воду в тканинах, в напої міститься мінімальна кількість. І це ще раз підтверджує, що зелений чай – сечогінний. Важливо відзначити, що разом з сечею з організму виводяться важливі для організму мікроелементи, такі як магній, кальцій і залізо. Відновлення електролітичного балансу – процес нешвидкий. А це означає, що зловживати напоєм навіть з м'якими сечогінними засобами небезпечно. Що стосується добової дози зеленого чаю – не більше трьох чашок в день точно не зашкодять.

Як впливає вживання зеленого чаю на артеріальний тиск

У напої міститься теїн. Цей алкалоїд, як і кофеїн, завдає тонізуючого та збудливого впливу. Виходить, що теїн сприяє підвищенню артеріального тиску. Тому людям, яких турбує гіпертонія або вегетативний розлад, вживати зелений чай потрібно обережно.

Але, якщо взяти до уваги те, що в складі чаю присутній катехін, то він, навпаки, знижує артеріальний тиск за рахунок надання судинорозширювального ефекту. Його гіпотензивна дія сприяє прискореному виведенню рідини з організму. З цього випливає, що спочатку вживання настою викликає підвищення артеріального тиску, а потім спостерігається його зниження.

Важливо враховувати, що на кожну людину зелений чай впливає індивідуально. Тому слід самостійно відстежувати реакцію організму на вживання напою. І треба пам'ятати, що зелений чай краще пити в помірній кількості та, бажано, в першій половині дня. Вживання напою ввечері може спровокувати безсоння.