Гранульований чорний чай гірше або краще листового фото

Гранульований чорний чай гірше або краще листового

Переконання, що гранульований чай однозначно програє листовому, помилкове. Якісна сировина та чітке дотримання технології виробництва дозволяють випускати продукт високого класу, який із задоволенням п'ють на сніданок навіть англійські лорди. Як отримують гранульований чорний чай, в чому його переваги й недоліки, в порівнянні з листовим, розберемося в цій статті.

Що собою являє гранульований чай

На полицях магазинів цей сорт чай можна впізнати по абревіатурі СТС – заголовних літер англійських слів «crush, tear, curl», які переводяться як «тиснути, рвати, скручувати». Якщо коротко, це і є опис технології виробництва. Тобто, зірвані вручну листя з плантацій проходять процес зав’ялювання, а потім потрапляють в цех, де на спеціальному комбайні подрібнюються в кашу й за допомогою величезного барабана гранулюються. Далі йдуть етапи ферментації, сушіння, сортування та пакування.

На стадії сортування гранули відбираються за розміром: найбільші відправляються на фасовку в розсипному вигляді, середні і дрібні – в пакетики.

Випускати чай сорту СТС економічно вигідно: вихід продукту, виробленого за даною технологією, більший на 20-30%, в порівнянні з листовими сортами, так як в переробку потрапляють не тільки листя, а й черешки. Але не варто думати, що від цього втрачається якість. Навпаки, подрібнені черешки роблять смак напою яскравішим та насиченішим, а за рахунок більш високого вмісту теїну (чайного кофеїну) мають збадьорюючу дію.

Чому гранульований чай вважають низькосортним

Репутацію сорту СТС значно зіпсувала Грузія, зайнявшись його виробництвом в 70-80 роках минулого століття. Продукт виходив низької якості через зміну технології: замість ручного збору чайні кущі косили комбайнами. Відповідно, в сировину потрапляло багато домішок, від яких страждав і смак, і запах напою.

Сьогодні від грузинського гранульованого чаю залишилися тільки спогади, і продукт марки СТС поступово реабілітується в очах споживача. Сучасні фабрики з його виробництва розташовані в Індії та Кенії. Побачивши на упаковці одну з цих країн, можете не переживати за якість товару. Ще один показник для вибору – бренд. Якщо торгова марка спеціалізується на випуску і листового, і гранульованого чаю, то обидва продукти будуть якісними.

Недоліки та переваги

Головний мінус гранульованого чаю – менш яскравий аромат, ніж у листового сорту. Ця властивість втрачається в процесі інтенсивного окислення сировини.

Плюсів більше:

1. Швидке заварювання – насолоджуватися насиченим, терпким смаком можна вже після 30 секунд після додавання окропу в чашку з заваркою.

2. Економічна витрата – продукту в гранульованому вигляді знадобиться в 2 рази менше, ніж листового, щоб отримати однаковий за інтенсивністю смаку напій.

3. Менша ціна – за рахунок більш дешевої технології виробництва знижується вартість товару.