Чому в спеку краще пити теплий чай, а не холодні напої фото

Чому в спеку краще пити теплий чай, а не холодні напої

У спекотну погоду особливо хочеться охолодитися: випити крижану газовану воду, квас або з'їсти морозиво. Але ефекту від цього мало, і він короткочасний: вже через кілька хвилин доводиться знову шукати щось прохолодне. А ось гарячий чай – ідеальний напій для літа. Ефект дає миттєвий і більш тривалий. Чому так відбувається, розповідаємо в цій статті.

Чому холодні напої в спеку не допомагають охолодитися

Їжа та напої в теплому вигляді засвоюються ШКТ найкраще, тоді як холодні продукти вимагають додаткових енергетичних витрат. Шлунок спочатку нагріває їжу до температури тіла, а після починає переварювання. Як результат, організм не охолоджується, а нагрівається. Ось чому почуття прохолоди всередині триває недовго, а після стає ще спекотніше.

Чому влітку від холодного може почати боліти горло

Те, що крижані напої влітку погано охолоджують, – не найгірше. Від них може захворіти горло та навіть з'явитися кашель. Причина в різкому перепаді температури в тканинах носоглотки: дуже холодний напій викликає спазм судин. Якщо в цей період ваш імунітет знижений, то віруси та бактерії, які живуть в організмі дадуть про себе знати: спровокують запалення в горлі. Звичайно, якщо ви регулярно займаєтеся спортом, загартовуєтеся й ведете активний спосіб життя, пийте холодні напої без побоювання, – ніякої шкоди не буде.

Як охолодитися за допомогою чаю

З холодними напоями розібралися. Залишилося дізнатися, як теплий чай допомагає охолодитися в спеку. Все просто: гарячий напій змушує організм інтенсивно потіти, тобто знижувати температуру тіла природним чином. Спочатку людині стає спекотніше, зате після настає відчуття прохолоди, і воно триває довше, ніж після прийому холодної страви. Саме з цієї причини араби в спеку п'ють гарячий чай та носять щільний, але добре вентильований одяг, який прискорює потовиділення. Так вони не допускають перегріву в умовах високих температур.

Який чай краще пити в спеку

Традиційним літнім напоєм вважається зелений чай. Його настій чудово втамовує спрагу й збагачує організм корисними речовинами. Серед переваг напою також:

· тонізує за рахунок вмісту теїну (чайного кофеїну);

· розширює судини та нормалізує тиск;

· має протизапальну дію.

Хочемо нагадати, що максимальну користь від зеленого чаю можна отримати, якщо правильно його заварювати. Оптимальна температура води для приготування напою – 70-80о C.