Чай з лимоном – улюблений напій родом із дитинства фото

Чай з лимоном – улюблений напій родом із дитинства

Люди зі Сходу вважають, що це не звичний настій, а зіпсований напій, який не має належного смаку. Для більшості людей з пострадянських країн чай з лимоном знайомий з дитинства. Багатьом його смак нагадує зимові вечори, проведені у затишній обстановці. Пропонуємо розібратися, чи є користь у цьому напої та яка? Чи це справді зіпсований додаванням лимона чай?

Як з'явився чай із лимоном

Згідно з легендою, чорний чай із лимоном з'явився саме завдяки дорогам у Київській Русі. Люди переміщалися кінними возами і від тривалого шляху і постійної тряски їх часто захитувало. Поки на переправі перепрягали коней, пасажирам пропонувався чай із лимоном. Напій не тільки був смачним, а й рятував від нудоти. Завдяки своїй особливій кислинці та цитрусовому аромату настій полюбився багатьом. Поступово чай із лимоном стали пити у сім'ях середнього достатку на всій території Київської Русі. З роками популярність настою не стала меншою – його із задоволенням вживають і в наш час.

Користь

Вам подобається чай із лимоном? Користь напою, насамперед у високому вмісті вітаміну С, завдяки чому настій:
•    сприяє підвищенню імунітету – захищає від простудних захворювань та ГРВІ;
•    допомагає впоратися з нудотою, морською хворобою – блокує вироблення гістаміну.
Любите зелений чай із лимоном? Користь такого настою у хорошому тонізуючому ефекті. Бадьорість організму надає не тільки теїн, а й вітамін С. Тому такий настій можна назвати потужним енергетиком, який збуджує центральну нервову систему людини.

Шкода

Найчастіше, шкоду на організм не сам настій, а цукор, який багато хто воліє додавати в чай з лимоном. Солодкий напій сприяє викиду інсуліну і здатний «вимивати» вітаміни групи В. Виходить, що немає нормального засвоєння організмом поживних речовин, а сахароза перетворюється на жирові відкладення.
Чай з лимоном при частому вживанні може стати причиною розвитку ерозії зуба та прискорення процесів утворення карієсу. Шкідливий вплив на емаль надають цукру та кислоти, що містяться у напої.
Також слід пам'ятати, що лимонна кислота може подразнювати слизову оболонку шлунка. Тому людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, у тому числі хронічний гастрит, вживання чаю з лимоном потрібно максимально скоротити.

Чи пити чай з лимоном

Відповідь однозначна – звичайно ж пити! Але краще дотримуватися кількох правил, які дозволять отримати максимальну користь від вживання напою:
•    не варто додавати цукор, а, якщо все ж таки хочеться підсолодити настій – використовуйте мед;
•    прополощіть рот чистою водою або почистіть зуби (якщо є така можливість) після чаювання.
Для всіх, хто любить чорний та зелений чай із лимоном, в нашому католозі є кілька варіантів із вмістом цитрусових, переходьте та обирайте.